Surdegsbröd
Anrik tradition

Surdegsbrödet bakas helt efter gammal tradition, med ett recept som gått i arv i flera generationer.

 

Man skållade rågmjöl vid middagstid dagen innan brödet skulle bakas, och surdegen tillsattse senare under kvällen.

 

Degen blandades färdigt på morgonen och ugnen eldades då med granved. Degen jäste under tiden det brann i ugnen.

 

Då elden brunnit ned till en jämn glödbädd vägdes brödkakorna upp och bakades ut. De fick sedan stå och jäsa ytterligare en stund, medan glöderna rakades ut ur ugnen, som där efter sopades ren med en kvast av tallris.

 

Bröden gräddades där efter direkt på hällen i den varma ugnen, för att slutligen tas ut och ställas att långsamt svalna under bakduk.

 

Det är detta förfarningssätt som ger brödet dess helt unika karaktär.

Tänder i ugnen.
Prisbelönt surdegsbröd

År 2005 deltog Hildegården på Särimnermässan i Eldrimnersprodukttävling i småskaligt mathantverk i tävlingsklassen surdegsbröd med rågsurdeg. De vann då silvermedaljen för sitt surdegsbröd!